Skip to main content

Ikan Gelama Masak Lemak Azie Kitchen


Ikan Gelama Masak Lemak Azie Kitchen..

Ikan Gelama Masak Lemak Azie Kitchen
Ikan Gelama Masak Lemak Azie Kitchen

Read More About Fairphone: Revolutionizing The Android Industry.

Ikan Gelama Masak Lemak Azie Kitchen

Ikan Gelama Masak Lemak Azie Kitchen ~

Selamat datang ke blog Azie Kitchen! Hari ini kami akan berkongsi resepi ikan gelama masak lemak yang sedap dan lazat. Ikan gelama adalah ikan laut yang mempunyai daging yang lembut dan berserat. Ia adalah salah satu ikan yang popular di Malaysia dan sering digunakan dalam pelbagai masakan tradisional.

Bahan-bahan:

  • 500g ikan gelama, dibersihkan dan dipotong kecil-kecil
  • 2 sudu besar rempah masak lemak
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 labu bawang besar, dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih, dihiris halus
  • 2 batang serai, dipukul
  • 2 helai daun kunyit, dihiris halus
  • 2 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak

Cara-cara:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
  2. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga harum.
  3. Masukkan rempah masak lemak dan tumis sehingga pecah minyak.
  4. Tambahkan serai, daun kunyit, dan daun pandan. Kacau sebentar.
  5. Masukkan santan pekat dan biarkan mendidih.
  6. Tambahkan ikan gelama ke dalam kuali dan masak sehingga ikan masak dan empuk.
  7. Sesuaikan rasa dengan garam.
  8. Biarkan masakan mendidih sebentar lagi.
  9. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

Informasi Nutrisi:

Setiap hidangan ikan gelama masak lemak mengandungi kira-kira:

  • Kalori: 250 kkal
  • Protein: 20g
  • Lemak: 15g
  • Karbohidrat: 10g
  • Serat: 2g

Resepi ini mencukupi untuk 4 hidangan. Anda boleh menggandakan atau mengurangkan jumlah bahan mengikut keperluan anda. Jika anda ingin mencuba masakan tradisional yang sedap dan menyelerakan, cubalah resepi ikan gelama masak lemak ini. Anda pasti akan teruja dengan kelezatannya!

Soalan Lazim:

1. Bolehkah saya menggunakan ikan lain selain daripada ikan gelama?

Tentu! Anda boleh menggantikan ikan gelama dengan ikan lain yang mempunyai daging yang lembut seperti ikan tenggiri atau ikan kembung.

2. Di mana saya boleh mendapatkan rempah masak lemak?

Anda boleh mendapatkan rempah masak lemak di kedai runcit atau pasaraya terdekat. Jika anda tidak dapat mencarinya, anda boleh mencuba membuat rempah sendiri dengan mencampurkan serbuk ketumbar, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, dan serbuk halia.

3. Bolehkah saya menggunakan santan cair?

Ya, anda boleh menggunakan santan cair sebagai pengganti santan pekat. Tetapi, anda perlu mengurangkan kuantiti air yang digunakan agar masakan tidak terlalu cair.

4. Adakah saya perlu menggoreng ikan sebelum memasakkannya?

Tidak perlu. Anda boleh memasukkan ikan gelama yang segar ke dalam kuali dan memasakkannya bersama dengan bahan-bahan lain.

5. Bolehkah saya menyimpan sisa masakan ini?

Tentu! Anda boleh menyimpan sisa ikan gelama masak lemak di dalam peti sejuk selama 2-3 hari. Pastikan anda memanaskannya semula sebelum memakan.

Read More About Personal Finance Budget Software: The Ultimate Guide.


Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar