Resipi Gulai Sotong Oleh Azie Kitchen
Resipi Gulai Sotong Oleh Azie Kitchen..
Read More About Fairphone: Revolutionizing The Android Industry.
Resipi Gulai Sotong Oleh Azie KitchenResipi Gulai Sotong Oleh Azie Kitchen ~
Perkenalan
Resipi gulai sotong adalah salah satu hidangan tradisional Malaysia yang sangat popular. Gulai ini mempunyai perasaan yang kaya dan berempah, dengan sotong yang lembut dan berkuah yang pekat. Ianya adalah hidangan yang sempurna untuk dinikmati bersama nasi panas. Di bawah ini, kami akan berkongsi dengan anda resipi gulai sotong yang lazat dari Azie Kitchen.
Ingredient:
1. 500 gram sotong – cuci bersih dan toskan
2. 2 biji bawang besar – hiris halus
3. 3 ulas bawang putih – cincang halus
4. 2 inci halia – parut
5. 2 sudu besar serbuk kunyit
6. 1 sudu besar serbuk ketumbar
7. 1 sudu besar serbuk kari
8. 1 batang serai – ketuk dan potong dua
9. 4 helai daun limau purut – koyak-koyak
10. 1 liter santan pekat
11. Air secukupnya
12. Garam secukup rasa
Instructions:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga wangi dan keemasan.
2. Masukkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, dan serbuk kari ke dalam tumisan. Gaulkan bahan-bahan tersebut sehingga rata.
3. Masukkan sotong yang telah dicuci bersih ke dalam kuali dan kacau rata dengan rempah.
4. Tambahkan serai yang telah diketuk, daun limau purut, dan sedikit air. Kacau rata dan biarkan sotong masak dalam rempah selama 5 minit.
5. Tuangkan santan pekat ke dalam kuali dan masak gulai dengan api sederhana. Kacau perlahan-lahan agar santan tidak pecah.
6. Biarkan gulai sotong mendidih dan biarkan masak selama 30 minit atau sehingga sotong menjadi lembut.
7. Apabila gulai sotong telah masak, tambahkan garam secukup rasa. Kacau rata dan biarkan gulai mendidih sebentar lagi.
8. Hidangkan gulai sotong panas bersama nasi putih.
Nutrition:
Sajian: 4 hidangan
Kalori: 320 kalori
Karbohidrat: 20g
Protein: 25g
Lemak: 15g
Cholesterol: 200mg
Serat: 2g
Gula: 3g
Natrium: 600mg
Kesimpulan
Gulai sotong adalah hidangan yang lezat dan memuaskan, dengan perasaan yang berempah dan sotong yang lembut. Resipi ini mudah diikuti dan sesuai untuk disediakan di rumah. Anda boleh menikmati gulai sotong ini bersama nasi panas dan hidangan sampingan seperti acar timun atau sambal belacan. Cuba resipi ini hari ini dan nikmati hidangan yang lazat!
Soalan Lazim:
1. Bolehkah saya menggunakan sotong beku untuk resipi ini?
Tentu saja! Anda boleh menggunakan sotong segar atau sotong beku untuk resipi ini. Pastikan untuk mencucinya dengan baik sebelum digunakan.
2. Adakah saya perlu menambahkan gula ke dalam gulai sotong?
Gulai sotong ini sudah mempunyai rasa yang cukup manis daripada santan pekat. Jika anda ingin menambahkan gula, bolehlah tambahkan secukup rasa.
3. Bolehkah saya menambahkan sayur-sayuran ke dalam gulai sotong?
Tentu! Anda boleh menambahkan sayur-sayuran seperti kacang panjang atau terung ke dalam gulai sotong untuk menambahkan variasi dan nutrisi.
4. Bolehkah saya menggunakan santan pekat dalam tin?
Ya, anda boleh menggunakan santan pekat dalam tin untuk resipi ini. Pastikan untuk menggoncang tin santan sebelum digunakan.
5. Berapa lama saya perlu memasak gulai sotong ini?
Anda perlu memasak gulai sotong ini selama 30 minit atau sehingga sotong menjadi lembut. Pastikan untuk mengaduk gulai secara berkala agar tidak melekat di dasar kuali.
Read More About Personal Finance Budget Software: The Ultimate Guide.