Skip to main content

Resepi Sotong Kembang Masak Apa Sedap


Resepi Sotong Kembang Masak Apa Sedap..

Sotong Kembang Masak Apa Sedap Rosa Stallworth
Resepi Sotong Kembang Masak Apa Sedap

Read More About Fairphone: Revolutionizing The Android Industry.

Resepi Sotong Kembang Masak Apa Sedap

Resepi Sotong Kembang Masak Apa Sedap ~ Resepi Sotong Kembang Masak Apa Sedap

Introduction

Sotong kembang merupakan salah satu hidangan laut yang popular di Malaysia. Hidangan ini mempunyai tekstur yang lembut dan rasa yang sedap. Terdapat pelbagai cara untuk memasak sotong kembang, dan dalam artikel ini, kami akan berkongsi beberapa resepi yang boleh anda cuba di rumah. Mari kita mulakan!

Resepi 1: Sotong Kembang Goreng Berempah

Ingredients:

- 500g sotong kembang, dibersihkan dan dipotong-potong

- 1 cawan tepung beras

- 1 sudu teh serbuk kunyit

- 1 sudu teh serbuk lada hitam

- Garam secukup rasa

- Minyak untuk menggoreng

Instructions:

1. Campurkan tepung beras, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, dan garam dalam sebuah mangkuk.

2. Gaul rata dan pastikan bahan-bahan kering tercampur sebati.

3. Panaskan minyak dalam kuali yang dalam.

4. Celupkan sotong ke dalam adunan tepung beras dan pastikan sotong dilapisi dengan baik.

5. Goreng sotong dalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan.

6. Angkat sotong dan toskan minyak berlebihan.

7. Hidangkan sotong goreng berempah panas dengan sos cili atau sos tomato.

Nutrition:

Calories: 200

Protein: 15g

Fat: 10g

Carbohydrates: 20g

Resepi 2: Sotong Kembang Masak Lemak Cili Padi

Ingredients:

- 500g sotong kembang, dibersihkan dan dipotong-potong

- 1 cawan santan pekat

- 5 biji cili padi, dihiris halus

- 3 ulas bawang merah, dihiris halus

- 2 ulas bawang putih, dihiris halus

- 1 inci halia, dihiris halus

- 1 sudu besar serbuk kunyit

- Garam secukup rasa

- Minyak untuk menumis

Instructions:

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih, dan halia sehingga harum.

2. Masukkan serbuk kunyit dan cili padi, dan tumis sehingga rempah terbit minyak.

3. Masukkan sotong kembang dan gaul rata dengan rempah.

4. Tuangkan santan pekat dan biarkan masak sehingga sotong empuk.

5. Perasakan dengan garam secukup rasa.

6. Angkat dan hidangkan sotong kembang masak lemak cili padi panas dengan nasi putih.

Nutrition:

Calories: 250

Protein: 20g

Fat: 15g

Carbohydrates: 10g

Resepi 3: Sotong Kembang Goreng Tepung

Ingredients:

- 500g sotong kembang, dibersihkan dan dipotong-potong

- 1 cawan tepung serbaguna

- 1 sudu teh serbuk lada hitam

- Garam secukup rasa

- Minyak untuk menggoreng

Instructions:

1. Campurkan tepung serbaguna, serbuk lada hitam, dan garam dalam sebuah mangkuk.

2. Gaul rata dan pastikan bahan-bahan kering tercampur sebati.

3. Panaskan minyak dalam kuali yang dalam.

4. Celupkan sotong ke dalam adunan tepung serbaguna dan pastikan sotong dilapisi dengan baik.

5. Goreng sotong dalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan.

6. Angkat sotong dan toskan minyak berlebihan.

7. Hidangkan sotong goreng tepung panas dengan sos cili atau sos tomato.

Nutrition:

Calories: 220

Protein: 18g

Fat: 12g

Carbohydrates: 15g

Resepi 4: Sotong Kembang Masak Lemak Cili Api

Ingredients:

- 500g sotong kembang, dibersihkan dan dipotong-potong

- 1 cawan santan pekat

- 5 biji cili api, dihiris halus

- 3 ulas bawang merah, dihiris halus

- 2 ulas bawang putih, dihiris halus

- 1 inci halia, dihiris halus

- 1 sudu besar serbuk kunyit

- Garam secukup rasa

- Minyak untuk menumis

Instructions:

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih, dan halia sehingga harum.

2. Masukkan serbuk kunyit dan cili api, dan tumis sehingga rempah terbit minyak.

3. Masukkan sotong kembang dan gaul rata dengan rempah.

4. Tuangkan santan pekat dan biarkan masak sehingga sotong empuk.

5. Perasakan dengan garam secukup rasa.

6. Angkat dan hidangkan sotong kembang masak lemak cili api panas dengan nasi putih.

Nutrition:

Calories: 280

Protein: 22g

Fat: 18g

Carbohydrates: 12g

Resepi 5: Sotong Kembang Masak Sambal Tumis

Ingredients:

- 500g sotong kembang, dibersihkan dan dipotong-potong

- 1 cawan sambal tumis

- 3 ulas bawang merah, dihiris halus

- 2 ulas bawang putih, dihiris halus

- 1 inci halia, dihiris halus

- 1 sudu teh serbuk kunyit

- Garam secukup rasa

- Minyak untuk menumis

Instructions:

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih, dan halia sehingga harum.

2. Masukkan serbuk kunyit dan sambal tumis, dan tumis sehingga rempah terbit minyak.

3. Masukkan sotong kembang dan gaul rata dengan rempah.

4. Biarkan masak sehingga sotong empuk.

5. Perasakan dengan garam secukup rasa.

6. Angkat dan hidangkan sotong kembang

Read More About Personal Finance Budget Software: The Ultimate Guide.


Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar