Skip to main content

Resipi Masak Lemak Tempe


Resipi Masak Lemak Tempe..

ICookUMakan Masak Lemak Tempe dan Tofu
Resipi Masak Lemak Tempe

Read More About Fairphone: Revolutionizing The Android Industry.

Resipi Masak Lemak Tempe

Resipi Masak Lemak Tempe ~ Resipi Masak Lemak Tempe

Bahan-bahan:

- 1 blok tempe, dipotong kecil-kecil

- 2 cawan santan pekat

- 2 ulas bawang putih, dicincang halus

- 1 ulas bawang besar, dicincang halus

- 2 tangkai daun pandan

- 2 sudu besar rempah masak lemak

- 1 sudu teh garam

- 1 sudu teh gula

- 2 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

Langkah 1: Membuang Rasa Pahit Tempe

Pertama, rendam tempe dalam air panas selama 5 minit. Ini akan membantu mengurangkan rasa pahit pada tempe.

Langkah 2: Menyiapkan Bahan

Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga harum dan kekuningan. Kemudian, masukkan rempah masak lemak dan kacau sehingga rempah rata dengan bahan-bahan yang lain.

Langkah 3: Memasak Tempe

Tambahkan tempe yang telah direndam ke dalam kuali dan kacau sehingga tempe dilapisi dengan rempah. Masak tempe selama 3-4 minit atau sehingga tempe menjadi sedikit keperangan.

Langkah 4: Menambahkan Santan

Tuangkan santan ke dalam kuali dan masukkan daun pandan. Kacau rata dan biarkan santan mendidih. Setelah mendidih, kecilkan api dan biarkan masakan lemak tempe itu mendidih perlahan selama 10-15 minit atau sehingga tempe menjadi lembut dan santan pekat.

Langkah 5: Memperbetulkan Rasa

Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan biarkan masakan lemak tempe itu terus mendidih perlahan selama 2-3 minit.

Langkah 6: Sedia untuk Disajikan

Angkat kuali dari api dan masakan lemak tempe siap untuk disajikan. Hidangkan dengan nasi panas dan hidangan sampingan seperti ulam atau acar.

Informasi Nutrisi:

- Kalori: 250 kalori

- Lemak: 20g

- Protein: 15g

- Karbohidrat: 5g

- Serat: 3g

Soalan Lazim:

1. Berapa lama masakan lemak tempe boleh disimpan?

Masakan lemak tempe boleh disimpan dalam peti sejuk selama 2-3 hari. Pastikan ia disimpan dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kesegaran dan kualiti masakan.

2. Bolehkah saya menggunakan santan pekat dalam tin untuk masakan lemak tempe?

Tentu! Anda boleh menggunakan santan pekat dalam tin sebagai alternatif jika tidak mempunyai santan segar. Walau bagaimanapun, santan segar biasanya memberikan rasa yang lebih kaya dan autentik kepada masakan.

3. Adakah saya boleh menambah lebih banyak rempah dalam masakan lemak tempe?

Tentu! Anda boleh menambah lebih banyak rempah seperti serbuk kunyit atau serai untuk memberikan rasa yang lebih kompleks kepada masakan lemak tempe.

4. Bolehkah saya menggunakan tempe yang telah dibekukan?

Ya, anda boleh menggunakan tempe yang telah dibekukan. Pastikan untuk mencairkan tempe sepenuhnya sebelum memasaknya.

5. Adakah masakan lemak tempe ini sesuai untuk vegetarian?

Ya, masakan lemak tempe ini sesuai untuk vegetarian kerana tidak mengandungi daging atau produk haiwan. Ia adalah hidangan sayuran yang kaya dengan protein dari tempe.

Read More About Personal Finance Budget Software: The Ultimate Guide.


Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar