Skip to main content

Resepi Ikan Kacang-Kacang


Resepi Ikan Kacang-Kacang..

Resepi Ikan Kacang
Resepi Ikan Kacang-Kacang

Read More About Fairphone: Revolutionizing The Android Industry.

Resepi Ikan Kacang-Kacang

Resepi Ikan Kacang-Kacang ~ Resepi Ikan Kacang-Kacang

Pengenalan

Ikan kacang-kacang merupakan hidangan tradisional Malaysia yang sangat popular. Hidangan ini terkenal dengan keunikan rasanya yang lezat dan kaya dengan nutrisi. Ikan kacang-kacang biasanya dimasak dengan rempah-rempah yang kaya dengan aroma dan rasa yang memikat. Ia juga merupakan hidangan yang mudah dan cepat untuk disediakan. Jadi, jika anda ingin mencuba hidangan tradisional yang lazat dan sihat, cubalah resepi ikan kacang-kacang ini.

Ingredients

  • 500 gram ikan kacang-kacang, dibersihkan dan dihiris
  • 2 ulas bawang putih, dicincang
  • 1 inci halia, dicincang
  • 2 biji cili merah, dicincang
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu teh serbuk kari
  • Garam secukup rasa
  • Air asam jawa secukupnya
  • Minyak masak secukupnya

Instructions

1. Panaskan minyak dalam kuali.

2. Tumis bawang putih, halia, dan cili merah sehingga harum.

3. Masukkan serbuk kunyit dan serbuk kari. Gaul rata.

4. Masukkan ikan kacang-kacang. Gaul rata dengan rempah-rempah.

5. Tambahkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Kacau perlahan.

6. Tutup kuali dan biarkan ikan masak sehingga empuk.

7. Angkat ikan kacang-kacang dan hidangkan dengan nasi panas.

Nutrition

Nilai pemakanan bagi hidangan ini adalah seperti berikut:

  • Kalori: 200 kcal
  • Protein: 20g
  • Lemak: 10g
  • Karbohidrat: 5g
  • Serat: 2g

Kesimpulan

Resepi ikan kacang-kacang adalah hidangan yang lezat dan sihat yang boleh disediakan dengan mudah dan cepat. Ikan kacang-kacang yang dimasak dengan rempah-rempah yang kaya akan aroma dan rasa akan memberikan kepuasan kepada lidah anda. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk mencuba hidangan tradisional yang unik ini.

Soalan Lazim

Apa itu ikan kacang-kacang?

Ikan kacang-kacang adalah sejenis ikan air tawar yang memiliki tekstur yang lembut dan rasa yang unik. Ikan ini biasanya digunakan dalam hidangan tradisional Malaysia.

Di mana saya boleh mendapatkan ikan kacang-kacang?

Anda boleh mendapatkan ikan kacang-kacang di pasar-pasar tradisional atau di pasar raya yang menjual ikan air tawar.

Adakah ikan kacang-kacang ini sihat untuk dimakan?

Ya, ikan kacang-kacang adalah sumber protein yang baik dan rendah kalori. Ia juga mengandungi nutrien penting seperti omega-3 dan vitamin B12.

Bolehkah saya menggantikan ikan kacang-kacang dengan ikan lain?

Tentu, anda boleh menggantikan ikan kacang-kacang dengan ikan air tawar lain yang anda sukai seperti ikan patin atau ikan haruan.

Adakah resepi ini sesuai untuk orang yang alah kepada makanan laut?

Secara umumnya, ikan kacang-kacang adalah ikan yang kurang alergi. Tetapi, jika anda atau sesiapa dalam keluarga anda mempunyai alahan terhadap makanan laut, disyorkan untuk berunding dengan doktor anda sebelum mencuba hidangan ini.

Read More About Personal Finance Budget Software: The Ultimate Guide.


Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar