Skip to main content

Cara Memasak Ikan Bawal Stim Chinese Style


Cara Memasak Ikan Bawal Stim Chinese Style..

Resipi Ikan Bawal Stim Chinese Style Sedap Ya Amat
Cara Memasak Ikan Bawal Stim Chinese Style

Read More About Fairphone: Revolutionizing The Android Industry.

Cara Memasak Ikan Bawal Stim Chinese Style

Cara Memasak Ikan Bawal Stim Chinese Style ~

Bahan-bahan:

- 1 ekor ikan bawal (ukuran sedang)

- 4 ulas bawang putih (diketuk)

- 4 ulas bawang merah (diketuk)

- 2 cm halia (diketuk)

- 2 batang serai (diketuk)

- 3 biji cili merah (diketuk)

- 3 biji cili padi (diketuk)

- 1 inci kulit kayu manis

- 2 biji buah pelaga

- 3 helai daun limau purut

- 1 sudu besar kicap cair

- 1 sudu besar sos tiram

- 1 sudu besar sos cili

- 1 sudu besar air asam jawa

- 1 sudu teh gula

- Garam secukup rasa

- Minyak masak secukupnya

Cara Memasak:

1. Bersihkan ikan bawal dan lap keringkan.

2. Panaskan minyak dalam kuali atau periuk stim.

3. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, serai, cili merah, cili padi, kulit kayu manis, buah pelaga, dan daun limau purut sehingga harum.

4. Masukkan ikan bawal ke dalam kuali dan goreng sebentar sehingga kulitnya keperangan.

5. Tambahkan kicap cair, sos tiram, sos cili, air asam jawa, gula, dan garam. Gaul rata.

6. Tuangkan sedikit air, tutup kuali, dan biarkan ikan masak dengan api perlahan selama 10-15 minit atau sehingga ikan masak sepenuhnya.

7. Sekiranya perlu, boleh tambahkan sedikit air untuk mengelakkan ikan daripada kering.

8. Angkat ikan bawal dan hidangkan dalam pinggan.

9. Sajikan dengan nasi panas dan hidangan sayur-sayuran.

Gizi:

Rendah kalori, tinggi protein, kaya dengan nutrien seperti omega-3, vitamin D, vitamin B12, dan zat besi.

Kesimpulan:

Memasak ikan bawal stim Chinese style adalah cara yang mudah dan sedap untuk menikmati hidangan ikan yang sihat. Dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati dan cara memasak yang ringkas, anda boleh menyediakan hidangan ini di rumah. Ikan bawal yang dimasak dengan cara ini mempunyai rasa yang lezat dan tekstur yang lembut. Jangan lupa untuk menyajikan dengan nasi panas dan hidangan sayur-sayuran untuk hidangan yang lebih lengkap dan seimbang.

Pertanyaan yang Sering Diajukan:

1. Bolehkah saya menggunakan ikan lain selain ikan bawal?

Tentu sahaja! Resipi ini juga sesuai dengan ikan lain seperti ikan merah, ikan kerapu, atau ikan tenggiri.

2. Adakah saya perlu menambahkan bahan-bahan lain seperti sos soya?

Tidak perlu, kerana resipi ini sudah mencakupi rasa garam dengan tambahan sos tiram.

3. Bolehkah saya menggoreng ikan dahulu sebelum memasaknya dengan sos?

Ya, menggoreng ikan sebentar sebelum memasaknya dengan sos akan memberi tekstur kulit yang lebih keperangan.

4. Saya tidak suka makanan yang terlalu pedas. Adakah resipi ini pedas?

Anda boleh mengurangkan jumlah cili yang digunakan untuk mengurangkan kepedasan hidangan ini.

5. Berapa lama masa yang diperlukan untuk memasak hidangan ini?

Ikan bawal stim Chinese style ini hanya memerlukan masa 20-30 minit untuk disediakan.

Read More About Personal Finance Budget Software: The Ultimate Guide.


Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar