Skip to main content

Resepi Ikan Pelaling Goreng Berlada


Resepi Ikan Pelaling Goreng Berlada..

Resepi Ikan Pelaling Goreng Berlada
Resepi Ikan Pelaling Goreng Berlada

Read More About Fairphone: Revolutionizing The Android Industry.

Resepi Ikan Pelaling Goreng Berlada

Resepi Ikan Pelaling Goreng Berlada ~

Tiada yang lebih lazat daripada hidangan ikan goreng yang rangup di luar dan lembut di dalam. Resepi ikan pelaling goreng berlada ini adalah pilihan yang sempurna untuk hidangan seisi keluarga. Ikan pelaling dihidangkan dengan sos berlada yang pedas dan sedap. Teruskan membaca untuk mengetahui bahan-bahan yang diperlukan dan langkah-langkah untuk menyediakan hidangan ini.

Bahan-Bahan:

1. Ikan Pelaling:

- 500 gram ikan pelaling

- Garam secukup rasa

- Serbuk kunyit secukup rasa

- Minyak untuk menggoreng

2. Sos Berlada:

- 5 biji cili merah

- 3 ulas bawang putih

- 2 cm halia

- 1 batang serai

- 2 sudu besar sos tiram

- 1 sudu besar kicap cair

- Garam secukup rasa

- Gula secukup rasa

Cara-Cara:

1. Persediaan Ikan Pelaling:

- Bersihkan ikan pelaling dengan air mengalir untuk membuang kotoran.

- Lumurkan garam dan serbuk kunyit ke atas ikan pelaling dan biarkan selama 10 minit untuk meresap.

- Panaskan minyak dalam kuali yang dalam.

2. Menggoreng Ikan Pelaling:

- Goreng ikan pelaling dalam minyak yang panas sehingga keemasan dan rangup di luar.

- Angkat ikan dan toskan minyak berlebihan pada tisu dapur.

3. Membuat Sos Berlada:

- Blend cili merah, bawang putih, halia, dan serai sehingga menjadi pes yang halus.

- Panaskan sedikit minyak dalam kuali.

- Tumis pes cili yang diblend tadi sehingga naik bau.

- Tambahkan sos tiram dan kicap cair ke dalam kuali.

- Masak sos sehingga pekat dan berminyak.

- Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

4. Menyajikan Hidangan:

- Susun ikan pelaling di dalam pinggan hidangan.

- Tuangkan sos berlada yang pekat ke atas ikan.

- Hidangkan ikan pelaling goreng berlada dengan nasi panas dan ulam-ulaman.

Informasi Nutrisi:

Resepi ini mengandungi pelbagai nutrisi penting seperti protein, zat besi, dan kalsium. Ikan pelaling juga rendah kalori dan lemak, menjadikannya pilihan yang sihat untuk hidangan harian anda.

Kesimpulan:

Resepi ikan pelaling goreng berlada adalah hidangan yang lazat, pedas, dan bergizi. Ia mudah untuk disediakan dan pasti akan memuaskan selera semua orang di rumah. Cuba resepi ini hari ini dan nikmatilah hidangan yang sedap ini bersama keluarga anda!

Soalan Lazim:

1. Bolehkah saya menggunakan ikan lain untuk resepi ini?

Tentu! Anda boleh menggantikan ikan pelaling dengan ikan jenis lain seperti ikan kembung atau ikan siakap. Pastikan ikan yang anda pilih sesuai untuk digoreng.

2. Bagaimana saya boleh mengurangkan kepedasan sos berlada?

Jika anda tidak tahan pedas, anda boleh mengurangkan bilangan cili merah yang digunakan dalam sos berlada atau menggantikan cili merah dengan cili padi yang lebih kurang pedas.

3. Apakah hidangan yang sesuai untuk dihidangkan dengan ikan pelaling goreng berlada ini?

Ikan pelaling goreng berlada boleh dihidangkan dengan nasi panas, ulam-ulaman, dan sos pekat. Anda juga boleh menyediakan hidangan sampingan seperti acar timun atau sambal belacan.

4. Bolehkah saya menyimpan ikan pelaling goreng berlada ini untuk dimakan kemudian?

Sebaiknya, hidangan ini dimakan dengan segera selepas disediakan untuk menikmati tekstur ikan yang rangup. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menyimpannya, simpan di dalam peti sejuk dan panaskan semula sebelum menyajikan.

5. Apakah cara terbaik untuk membersihkan ikan pelaling?

Anda boleh membersihkan ikan pelaling dengan menggosokkannya dengan sedikit garam untuk menghilangkan bau dan kotoran. Bilas dengan air mengalir sebelum menghidangkannya.

Read More About Personal Finance Budget Software: The Ultimate Guide.


Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar